Stap 6. Oranje, CREATIE.

Stap 6. Oranje, CREATIE.

Oranje, CREATIE, Stap 6 naar Geluk

Oranje is de kleur van de het sacraal-chakra, laat ik het anders zeggen, de kleur van onze onderbuik, de plek van de pure schepping en creatie, mits dit energiepunt in balans is. Oranje vertegenwoordigt de pop waaruit de vlinder ontstaat en de zachte, donkere vrouwenbuik waaruit baby’s geboren worden.
Het is daarnaast ook net zoals rood een sterke en passionele kleur, die vooral gaat om het volgen van onze passie en inspiratie. Oranje staat daarom voor een positieve instelling en natuurlijk voor ware creativiteit en kunstzinnigheid.

De affirmatie die hierbij hoort: Ik VOEL, ik geniet van mijn leven, ik ben creatief.

Oranje is de kleur van ons Koningshuis, tenminste voor de Nederlandse lezers. Vandaag is het 5 mei, Bevrijdingsdag. Is dit toeval dat ik deze post vandaag schrijf? Ja, in zoverre, het was niet van tevoren op deze dag gepland. Dat is zeker.
Ik geloof echter totaal niet in toeval want in vrijwel alles wat ik tegenwoordig doe, zitten opvallende herkenbare patronen die men synchronisaties noemt, heel positief bedoeld dus.

Het idee voor de kleur oranje is ontstaan omdat ik elk jaar op Koninginnedag, tegenwoordig Koningsdag kinderen ga schminken in het Vondelpark. De afgelopen twee jaar was het slecht en koud weer en is voor mij enorm tegengevallen.
Dit jaar was het weer ook niet super, maar het is grotendeels droog gebleven met zelfs aardig wat zonne-uren en ik heb verrassend goed gedraaid. Als mijn linkerhand meer gekleurd is dan mijn gezicht dan heb ik geweldig geschminkt!
Ik heb alles op mijn dankbaarheids-verlanglijstje gekregen wat ik van tevoren besteld had. Dankjewel!
Hier gaat het dus om: mijn leven creëren zoals ik wil en wat voor mij het beste is.

  1. De aspecten van pure creatie:
    Creatief zijn: Tekenen, schilderen, koken en/of tuinieren, boetseren, keramiek, beelden uithakken, maskers, hoedjes, sieraden of kleding maken, meubels of houtsnijwerk vervaardigen, edelsmeden en metaalbewerking, schminken, grimeren, bodypainten, airbrushen, 3D designs maken of puzzels leggen, alles wat valt onder het maken van prachtige dingen, of het nou ambacht of kunst is waarbij creator uitgaat van diens eigen inspiratie. Kunst heeft volgens het woordenboek altijd een esthetische component, dus bedoeld om iets moois te maken.
  2. Het bewust verwezenlijken van onze dromen, verlangen en wensen doordat men bewuste, gunstige keuzes maakt die in overeenstemming zijn met onze hoogste waarden. Daarbij is het belangrijk dat men een bepaalde creatieve structuur volgt alsof men een kunstwerk zou maken.
  3. De bekroning van onze creaties: Van onze creativiteit en scheppingskracht genieten voor, tijdens en na het creatieproces zonder dat we gaan vervallen in perfectionisme. Daarbij de enorme complimenten en waardering zodra het is afgewerkt. Met een kunstwerk uiteindelijk ook ervoor betaald krijgen, mits je de intentie hebt om het te verkopen of dat het een opdracht is.

We zijn allemaal van nature scheppend en bouwend ingesteld maar we hebben helaas vaak afgeleerd om creatief te zijn, want creativiteit en kunstzinnigheid laat zich niet in logische vakjes stoppen.
En creatief zijn, betekent ook onze handen durven vuil maken en heerlijk kliederen. Dan maar weer onder de verf zitten. Het resultaat is meestal veelbelovend en het plezier ervan gigantisch, ook achteraf. Daar doe ik het voor.
Ik ben al creatief sinds ik rechtop kon zitten. Wat ik heb opgemerkt, is dat creativiteit ‘het vuur in mezelf aanwakkert’, vooral wanneer ik het koud heb en maar niet wil opwarmen, of het nu emotionele oorzaken heeft of niet.
Telkens wanneer ik ga zitten tekenen of schilderen, dan voel ik me opvallend snel beter, warmer en fijner. Het voelt dan alsof het kacheltje in mijn lichaam bijna letterlijk opnieuw is aangestoken.
Deze natuurlijke scheppingsdrang is niet te verklaren, ik kan het hoogstens diep in mezelf voelen. Het is ook zichtbaar aangezien ik niet langer bleek en koud ben, maar opeens zit te stralen en opnieuw vreugde voel.

Hetzelfde geldt wanneer ik mijn dromen heb waargemaakt volgens die creatieve structuur en dat is een grandioos goed gevoel, want het geeft mij en mogelijkheid om nog meer van mijn leven te genieten!
Het gaat hierbij om keuzes maken die het creatieve proces ondersteunen en die in overeenstemming zijn met jouw hoogste waarden.

In mijn boek ga ik veel dieper in op dit onderwerp.

Vragen die jij aan jezelf kunt stellen, zijn:

  • Wat kan ik vandaag doen om creatiever te zijn?
  • Welke materialen heb ik daarvoor nodig?
  • Welke keuzes maak ik waarbij ik mezelf echt prettig voel?
  • Welke keuzes zorgen ervoor dat ik me werkelijk gelukkig of goed in mijn vel kan voelen?

Word weer het creatieve kind. Pak dat tekenblok en die krijtjes of verfdoos uit de kast en ga gewoon bloemetjes tekenen. Vind het kinderlijke plezier terug. Het hoeft niet perfect te zijn, integendeel zelfs. Houd het klein en speels, geniet ervan.

Ben je al met kunst en creatie bezig? Super, speel dan af en toe tussendoor, werk aan verschillende soorten creatieve projecten tegelijk, dus bijvoorbeeld: een roman die je schrijft kan opeens veel meer tot leven komen door een mooi schilderij wat je maakt. Gebruik ook eens andere materialen en andere technieken en zoek het plezier erin omdat je afwijkt van jouw gebruikelijke schema of patroon. Het gaat erom dat je geniet van je creativiteit.

Doe iets wat jou inspireert. Kijk in jouw dromenboek wat je wellicht ooit gemaakt hebt en verbeeldt jezelf dat je die gave reis maakt of dat jij dat schitterende huis koopt aan de Rivièra. Hoe meer je dat passionele enthousiasme in je buik kan voelen, alsof het echt is, des te sneller zullen er signalen op je pad verschijnen die jou vertellen dat de droom waargemaakt wordt. Het belangrijkste is dat je in de tussentijd geniet van jouw leven waarbij jij kan vertrouwen dat de bestelling van je droom onderweg is.

Alles wordt immers twee keer gecreëerd!

Teksten: Copyright Erika Happyarts 2018, alle rechten voorbehouden.

Reageren is niet mogelijk.